Overige informatie
Afmetingen | 10 x 8 xm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Vintage verrekijker van het merk Imperia gefabriceerd in Duitsland.
Vergroting maximaal 2,5x.
Afmetingen | 10 x 8 xm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Bulletje en Bonestaak was een van de eerste Nederlandse strips die een groot succes kenden.
Van 2 mei 1922 tot en met 17 november 1937 verscheen deze socialistisch geëngageerde tekststrip, getekend door de in 1914 voor de Eerste Wereldoorlog uit België gevluchte Vlaming George van Raemdonck en met teksten van de bekende schrijver A.M. de Jong, in de Nederlandse kranten Het Volk en later ook Voorwaarts. Bulletje en Bonestaak werden de favorieten van socialistisch Nederland en het succes berustte mede op het feit dat de makers geen zoetsappige pedagogische verhaallijn inbouwden. Het was dan ook de eerste strip waartegen moralisten waarschuwden. Het beeldverhaal werd als zedenbedervend beschouwd, aangezien de stripfiguren scholden, kotsten en soms zelfs in hun blote billen liepen. Latere uitgaven werden dan ook meestal in gecensureerde vorm uitgebracht.
De daarnaast uitgegeven boekjes (66 zijn bekend) kwamen tot een totale oplage van 176.441. Bulletje en Bonestaak verscheen als eerste Nederlandse strip in 1924 in een andere taal (Duits) en daarna in 1926 ook in het Frans (Fil de Fer et Boule de Gomme).
Nu in onze webshop nummer 1 t/m 10 te verkrijgen. De boekjes verkeren nog in een goede staat!
Set van 3 antieke glazen zichtpotten, ook wel monsterpotten, specimen-potten of omgekeerde apothekerspotten genoemd.
Ze komen uit 1915 en zijn afkomstig van het Koloniaal Landbouw Museum Deventer.
De grootste bevat steenkool, de middelste bladgruis en de kleinste bevat thee.
Ten behoeve van het onderwijs in tropische landbouw werd in 1910 besloten tot het oprichten van een school voor koloniale landbouw in Deventer met daarnaast een verzameling over de koloniale landbouw.
Tijdens een Koloniale Landbouwtentoonstelling die in 1912 in Deventer werd gehouden werden inzendingen getoond uit de verschillende Nederlandse koloniën. Door steun van de gemeente Deventer en de Ministeries van Landbouw en Visserij en het Ministerie van Koloniën kon een eigen museum verwezenlijkt worden. Op 27 mei 1915 opende het museum officieel haar deuren voor het publiek.
Eind jaren zestig moest het museum zijn deuren sluiten. In 1972 schonk de gemeente Deventer het resterende deel van de collectie van het voormalig Museum voor Tropische Landbouw aan het pas opgerichte Volkenkundig Museum ‘Gerardus van der Leeuw’.
Ongeopende glazen fles met vintage schoolinkt.
Het gaat om blauwe uitwasbare schoolinkt, gefabriceerd door de Haagse firma Linha.
Het is een fles van 1 liter met bakelieten dop.
Linha was leverancier van educatief- en ander schoolmateriaal.
Een bijzonder en antiek porseleinen Delftsblauw kaststel, gemaakt door de Plateelbakkerij Delft (PBD) tussen 1907 en 1910.
Het betreft een zeldzaam kaststel in een vormgeving die je niet vaak tegenkomt. Het geheel is met de hand beschilderd en in zeer goede staat, op een mini chipje aan de rand van 1 vaas na (zie foto’s).
Alledrie de items zijn aan de onderkant gesigneerd met de jaarletter, het maandnummer, het modelnummer en het beeldmerk van de plateelbakkerij: een driehoek met de letters PBD erin.
N.V. Plateelbakkerij Delft (PBD) (1897 – 1928) was een aardewerkfabriek in Amsterdam die in 1902 naar Hilversum is verhuisd. Doel was het vervaardigen van Delfts en ander aardewerk.
Cornelis de Bruin, afkomstig van De Distel en de Dordtsche Kunstpotterij, was artistiek leider.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Sinds kort organiseren we maandelijks leuke creatieve en circulaire workshops!
Schrijf je snel in en doe mee!
Klik HIER voor meer informatie en om je aan te melden.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2023