Overige informatie
Afmetingen | 20cm hoog / diam. 12cm |
---|---|
Staat | lichte gebruikssporen |
Brabantia beschuitblik met retrobloemenprint ‘Patrice’.
Lekker genieten van een knapperig vers beschuitje wordt gegarandeerd met dit mooie voorraadblik.
Afmetingen | 20cm hoog / diam. 12cm |
---|---|
Staat | lichte gebruikssporen |
Een ratel is een uit hout, of kunststof vervaardigd muziekinstrument.
Het instrument bestaat uit een handvat waarop een getand wiel is bevestigd. Hieraan is een tweede element bevestigd met een flexibel gedeelte. Dit tweede element kan worden rondgeslingerd, waarbij het flexibele gedeelte met een duidelijk hoorbare tik langs de tanden van het eerste element beweegt. Bij snelle draaiingen worden zeer veel tikken achter elkaar geproduceerd. Dit geeft een ratelend geluid.
In de christelijke middeleeuwen werden ratels gebruikt om demonen of geesten te verdrijven. Ook gebruikte men ratels bij bruiloften of tijdens zware storm. Op de avond voor Pasen gebruikten jongeren ratels om de verrader van Jezus, Judas Iskariot, te ‘straffen’. Dit gebruik werd de loop van de 19e eeuw in het Jodendom overgenomen bij Poerim, dat gebaseerd is op gebeurtenissen uit het boek Esther, waarin Haman, die de joden wilde vermoorden, aan zijn einde kwam. Wanneer tijdens de lezing uit dit boek in de synagoge de naam van de schurk Haman valt, wordt er zo veel mogelijk lawaai gemaakt, teneinde zijn naam uit te wissen. Dit gebeurde/gebeurt vooral met ratels.
Melaatsen werden in de middeleeuwen verplicht een klepper of ratel bij zich te dragen en deze te gebruiken wanneer men in de buurt van andere mensen kwam. Dit had niet zozeer te maken met besmettingsgevaar, maar meer met de grote zonde die een dergelijke persoon begaan zou hebben. Contact met zo’n diep gevallen persoon kon het beste maar worden vermeden. Het instrument werd ook wel klikspaan genoemd.
De ratel werd meer in het algemeen ook gebruikt om de aandacht te trekken, bijvoorbeeld door dorpsomroepers en als waarschuwingsapparaat door de politie en het leger.
Originele set uit de jaren ’50. De set bestaat uit 5 egeltjes die kunnen dienen als asbakjes. Het betreft een ontwerp van Walter Bosse voor Herta Baller.
De egeltjes zijn gemaakt van brons en komen uit Oostenrijk.
Mooie oude (tuin)gieter van zink.
De grote gieter heeft een lange hals en een inhoud van minstens 9 liter.
let op: dit artikel kan niet worden verzonden maar enkel worden opgehaald bij onze winkel.
Set van 3 antieke glazen zichtpotten, ook wel monsterpotten, specimen-potten of omgekeerde apothekerspotten genoemd.
Ze komen uit 1915 en zijn afkomstig van het Koloniaal Landbouw Museum Deventer.
De grootste bevat steenkool, de middelste bladgruis en de kleinste bevat thee.
Ten behoeve van het onderwijs in tropische landbouw werd in 1910 besloten tot het oprichten van een school voor koloniale landbouw in Deventer met daarnaast een verzameling over de koloniale landbouw.
Tijdens een Koloniale Landbouwtentoonstelling die in 1912 in Deventer werd gehouden werden inzendingen getoond uit de verschillende Nederlandse koloniën. Door steun van de gemeente Deventer en de Ministeries van Landbouw en Visserij en het Ministerie van Koloniën kon een eigen museum verwezenlijkt worden. Op 27 mei 1915 opende het museum officieel haar deuren voor het publiek.
Eind jaren zestig moest het museum zijn deuren sluiten. In 1972 schonk de gemeente Deventer het resterende deel van de collectie van het voormalig Museum voor Tropische Landbouw aan het pas opgerichte Volkenkundig Museum ‘Gerardus van der Leeuw’.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Sinds kort organiseren we maandelijks leuke creatieve en circulaire workshops!
Schrijf je snel in en doe mee!
Klik HIER voor meer informatie en om je aan te melden.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2025