Overige informatie
Afmetingen | 37cm hoog / 42cm breed / 29cm diep |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Dit prachtige blik is een echt stukje Bredase geschiedenis.
Het blik is zeer zeldzaam (misschien wel het enige overgebleven exemplaar) en komt van de voormalige Algemene Koffiebranderij en Theehandel uit Breda, oftewel A.K.E.T.
Deze branderij is opgericht in de jaren ’30 en zat destijds aan het Kloosterplein 7. Iedereen die daar langskwam kon toen genieten van de geur van heerlijk verse koffie. Tegenwoordig heet het bedrijf Mocca d’Or en is het gelegen aan de Heilaar-Noordweg.
Het koffie- en theeblik is (rond ca. 1930) gemaakt door de blikfabriek Weduwe J. Bekkers en Zoon in Dordrecht.
Jacobus Bekkers begint in 1824 een kleine blikslagerij met een winkel in Dordrecht.
Tussen 1840 en 1850 gaat Bekkers zijn blikwerk lakken en beschilderen, niet alleen ter decoratie maar ook om het roesten van het blik te voorkomen. In 1845 heeft het bedrijf al 15 arbeiders in dienst.
In Dordrecht lopen de zaken uitstekend en in 1866 werken er 93 arbeiders in de blikfabriek onder de naam ‘de Weduwe J. Bekkers en Zoon’.
De Wed. J Bekkers en Zoon wordt in 1900 omgezet in een N.V. onder de naam ‘Dordrechtsche Metaalwarenfabriek voorheen Weduwe J. Bekkers en Zoon’.
Afmetingen | 37cm hoog / 42cm breed / 29cm diep |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Antiek tinnen bord / schaal / schotel uit de 17de eeuw.
Het bord is voorzien van initialen van de tingieter: G.K
Achterop is het bord gemerkt met het roosmerk (grote gekroonde dubbele roos). Het roosmerk is ontleend aan het wapen van de Tudors, het werd in het begin van de 16de eeuw door het Londense tinnegietersgilde ingesteld als merk voor de beste kwaliteit tin (2 procent lood en 98 procent tin). Het roosmerk werd door de Nederlanden overgenomen.
In de 17de eeuw wordt onderscheid gemaakt tussen tin van de beste kwaliteit waar voor een grote roos wordt gebruikt en tin van tweede kwaliteit dat met een kleine roos werd gemerkt.
Een smeedijzeren haalijzer/zaaghaal, gebruikt om een ketel in een open haard aan op te hangen en op hoogte te verstellen. Datering 18e eeuw. Dit item kan alleen afgehaald worden in onze winkel.
Set van 13 stenen jaarbeeldjes van de Taptoe Breda.
Niet alle jaartallen zijn nog leesbaar, maar het lijkt te gaan om 1981 t/m 1993.
Een taptoe is in de moderne versie een militaire en muzikale show waarbij de diverse krijgsmachtonderdelen zich aan het publiek presenteren.
In 1976 werd de Nationale Taptoe voortgezet in Breda, een stad met een rijke militaire traditie. Aanvankelijk werd het evenement gehouden op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie, vervolgens op de Chassé-kazerne en later op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne. De verhuizing naar Breda ging tevens gepaard met een wijziging in de organisatiestructuur van de Taptoe. Zo werd onder meer besloten dat de Nationale Taptoe niet langer een uitsluitend militaire aangelegenheid zou zijn. De organisatie werd formeel in handen gegeven van de speciaal daarvoor opgerichte “Stichting Nationale Taptoe”. De sterke band met Defensie is echter blijven bestaan. Het bestuur van de Stichting bestaat deels uit burgers, deels uit militairen. Namens Defensie maakt de Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht deel uit van het bestuur en de muzikale leiding van de Taptoe berust tevens bij hem. De organisatie van de Taptoe geschiedt sindsdien op basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting Nationale Taptoe en de Staat der Nederlanden (Ministerie van Defensie). Deze in 1976 doorgevoerde “privatisering” hield echter niet dat de Nationale Taptoe haar militaire karakter verloren heeft. Weliswaar werd het sindsdien mogelijk dat ook burgerorkesten aan het programma deelnemen, maar de Nationale Taptoe behield haar oorspronkelijke doelstelling: presentatie van de Krijgsmachtdelen en Nederlandse militaire muziek aan het brede publiek.
Gedurende de periode in Breda werden enkele belangrijke jubilea gevierd. Zo werd de Nationale Taptoe in het jaar 2000 voor de 25e keer in Breda gehouden. In 2002 stond de Taptoe voor een belangrijk deel in het teken van het 750-jarig bestaan van de stad Breda. En in 2004 werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de 50e Nationale Taptoe. Bij die gelegenheid werd de Taptoe vereerd met een bezoek van H.M. de Koningin. Het zou tevens de laatste Nationale Taptoe in Breda worden, want door vermindering van de mogelijkheden tot materiële steunverlening en het beschikbaar stellen van faciliteiten door Defensie, zag de Taptoe zich genoodzaakt tot het uitkijken naar een andere locatie, buiten Defensieterrein.
Daarmee kwam tevens een eind aan een lange traditie, sinds 1954, waarin de Nationale Taptoe steeds een evenement in de open lucht is geweest. En in al die jaren werd de Taptoe steeds gedurende 9 dagen gehouden met in totaal 10 voorstellingen.
Zeer decoratieve klassieke wandkandelaar.
De vintage kandelaar is geheel gemaakt van messing/koper.
Hij is voorzien van 3 armen die er eventueel ook afgehaald kunnen worden.
Plaats er 3 kaarsen in en het is een echt sieraad voor je muur.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2023