Overige informatie
Afmetingen | 22,5 x 14cm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
‘De ondergang van de Solar’ uit de serie ‘De avonturen van kapitein Rob’.
Het boekje is uitgegeven door Het Parool in 1952.
Kapitein Rob is de held van het stripverhaal De avonturen van Kapitein Rob, getekend en bedacht door Pieter Kuhn (1910-1966) met tekst van journalist Evert Werkman (1915-1988), dat in 73 verhalen van 11 december 1945 tot en met 21 januari 1966 (onderbroken door twee periodes van langere duur) in de Parool-bladen is verschenen.
Afmetingen | 22,5 x 14cm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Antiek tinnen bord / schaal / schotel uit de 17de eeuw.
Het bord is voorzien van initialen van de tingieter: G.K
Achterop is het bord gemerkt met het roosmerk (grote gekroonde dubbele roos). Het roosmerk is ontleend aan het wapen van de Tudors, het werd in het begin van de 16de eeuw door het Londense tinnegietersgilde ingesteld als merk voor de beste kwaliteit tin (2 procent lood en 98 procent tin). Het roosmerk werd door de Nederlanden overgenomen.
In de 17de eeuw wordt onderscheid gemaakt tussen tin van de beste kwaliteit waar voor een grote roos wordt gebruikt en tin van tweede kwaliteit dat met een kleine roos werd gemerkt.
Origineel schildpadpopje in nieuwstaat, met de hand geproduceerd in de bekende poppenfabriek van de firma Schildkröt in Duitsland.
Het is een heruitgave van het oorspronkelijke model, gegoten in de originele mal, geproduceerd in een beperkte oplage.
De pop is gemaakt van het onbrandbare en slijtvastere materiaal Tortulon. Vroeger werden ze namelijk gemaakt van Celluloid maar dit werd vanaf 1940 verboden in verband met de ontvlambaarheid van het materiaal en de slechte bestendigheid tegen vocht.
Achterop is de pop gemerkt met het bekende schildpadje.
(Nieuwprijs: €57,-)
Set van 13 stenen jaarbeeldjes van de Taptoe Breda.
Niet alle jaartallen zijn nog leesbaar, maar het lijkt te gaan om 1981 t/m 1993.
Een taptoe is in de moderne versie een militaire en muzikale show waarbij de diverse krijgsmachtonderdelen zich aan het publiek presenteren.
In 1976 werd de Nationale Taptoe voortgezet in Breda, een stad met een rijke militaire traditie. Aanvankelijk werd het evenement gehouden op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie, vervolgens op de Chassé-kazerne en later op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne. De verhuizing naar Breda ging tevens gepaard met een wijziging in de organisatiestructuur van de Taptoe. Zo werd onder meer besloten dat de Nationale Taptoe niet langer een uitsluitend militaire aangelegenheid zou zijn. De organisatie werd formeel in handen gegeven van de speciaal daarvoor opgerichte “Stichting Nationale Taptoe”. De sterke band met Defensie is echter blijven bestaan. Het bestuur van de Stichting bestaat deels uit burgers, deels uit militairen. Namens Defensie maakt de Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht deel uit van het bestuur en de muzikale leiding van de Taptoe berust tevens bij hem. De organisatie van de Taptoe geschiedt sindsdien op basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting Nationale Taptoe en de Staat der Nederlanden (Ministerie van Defensie). Deze in 1976 doorgevoerde “privatisering” hield echter niet dat de Nationale Taptoe haar militaire karakter verloren heeft. Weliswaar werd het sindsdien mogelijk dat ook burgerorkesten aan het programma deelnemen, maar de Nationale Taptoe behield haar oorspronkelijke doelstelling: presentatie van de Krijgsmachtdelen en Nederlandse militaire muziek aan het brede publiek.
Gedurende de periode in Breda werden enkele belangrijke jubilea gevierd. Zo werd de Nationale Taptoe in het jaar 2000 voor de 25e keer in Breda gehouden. In 2002 stond de Taptoe voor een belangrijk deel in het teken van het 750-jarig bestaan van de stad Breda. En in 2004 werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de 50e Nationale Taptoe. Bij die gelegenheid werd de Taptoe vereerd met een bezoek van H.M. de Koningin. Het zou tevens de laatste Nationale Taptoe in Breda worden, want door vermindering van de mogelijkheden tot materiële steunverlening en het beschikbaar stellen van faciliteiten door Defensie, zag de Taptoe zich genoodzaakt tot het uitkijken naar een andere locatie, buiten Defensieterrein.
Daarmee kwam tevens een eind aan een lange traditie, sinds 1954, waarin de Nationale Taptoe steeds een evenement in de open lucht is geweest. En in al die jaren werd de Taptoe steeds gedurende 9 dagen gehouden met in totaal 10 voorstellingen.
Zeer zeldzame verzilverde cocktaillepel met geïntegreerde maatbeker (jigger spoon), gemaakt voor, en gebruikt door de barmannen op de Holland-Amerika Lijn.
De lepel is uitgevoerd met een mooie gedraaide steel en het Holland America Line embleem is uitgevoerd in reliëf.
De lepel is gemerkt met HH en is verzilverd bij de Schoonhovense Zilverfabriek H.Hooijkaas. Tevens gemerkt met het getal 90 qua zilvergehalte.
Hier zijn er maar weinig van gemaakt en dit fraaie object mag dan ook met recht de titel van collectors-item dragen.
De Holland-Amerika Lijn ontstond in 1871 met de oprichting van de vennootschap ‘Plate, Reuchlin & Co’ door Antoine Plate en Otto Reuchlin. Hun doel was om een rechtstreekse verbinding met stoomschepen tussen Rotterdam en New York op te zetten. Hun eerste schip de Rotterdam voer in 1872 voor het eerst naar New York.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2023