Overige informatie
Afmetingen | 22,5cm hoog / diameter 10,5cm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Leuke beschuitbus met fabeltjeskrant afbeeldingen.
De Fabeltjeskrant was een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil. Ook in Vlaanderen groeide een hele generatie op onder de vleugels van Meneer de Uil. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden.
Altijd verse beschuit met deze leuk gedecoreerde bus.
Afmetingen | 22,5cm hoog / diameter 10,5cm |
---|---|
Staat | meerdere gebruikssporen |
Een ratel is een uit hout, of kunststof vervaardigd muziekinstrument.
Het instrument bestaat uit een handvat waarop een getand wiel is bevestigd. Hieraan is een tweede element bevestigd met een flexibel gedeelte. Dit tweede element kan worden rondgeslingerd, waarbij het flexibele gedeelte met een duidelijk hoorbare tik langs de tanden van het eerste element beweegt. Bij snelle draaiingen worden zeer veel tikken achter elkaar geproduceerd. Dit geeft een ratelend geluid.
In de christelijke middeleeuwen werden ratels gebruikt om demonen of geesten te verdrijven. Ook gebruikte men ratels bij bruiloften of tijdens zware storm. Op de avond voor Pasen gebruikten jongeren ratels om de verrader van Jezus, Judas Iskariot, te ‘straffen’. Dit gebruik werd de loop van de 19e eeuw in het Jodendom overgenomen bij Poerim, dat gebaseerd is op gebeurtenissen uit het boek Esther, waarin Haman, die de joden wilde vermoorden, aan zijn einde kwam. Wanneer tijdens de lezing uit dit boek in de synagoge de naam van de schurk Haman valt, wordt er zo veel mogelijk lawaai gemaakt, teneinde zijn naam uit te wissen. Dit gebeurde/gebeurt vooral met ratels.
Melaatsen werden in de middeleeuwen verplicht een klepper of ratel bij zich te dragen en deze te gebruiken wanneer men in de buurt van andere mensen kwam. Dit had niet zozeer te maken met besmettingsgevaar, maar meer met de grote zonde die een dergelijke persoon begaan zou hebben. Contact met zo’n diep gevallen persoon kon het beste maar worden vermeden. Het instrument werd ook wel klikspaan genoemd.
De ratel werd meer in het algemeen ook gebruikt om de aandacht te trekken, bijvoorbeeld door dorpsomroepers en als waarschuwingsapparaat door de politie en het leger.
Mooie vintage vaas, geheel gemaakt van koper.
De vaas heeft 2 oren en fraaie decoraties in reliëf.
Nog in goede staat met slechts lichte gebruikssporen.
Zeer decoratief antiek sieradenkistje van brons.
Het zware mooie kistje met vele sierlijke details is gemaakt door Erhard en Söhne, en is nog in goede staat. Enkel het originele slotje ontbreekt.
Erhard en Söhne werd in 1844 opgericht door Carl Gottlieb Erhard en zijn twee zonen, Carl en Julius, in Duitsland. Het bedrijf, dat nog bestaat, is nog steeds een van de oudste familiebedrijven in de stad Schwäbisch Gmünd, nu in de zesde generatie.
Hier ziet u een Delfts Blauw bord met de voorstelling van ” De vioolspeler van Adriaen van Ostade “. Het originele werk van Van Ostade bevat veel schaduwen, die ook terug te zien zijn in dit Delfts Blauwe bord. Het bord is afgewerkt met een Delfts Blauw motief en heeft een beperkte oplage van 5000 exemplaren.
Adriaen van Ostade (geboren te Haarlem, 10 december 1610 en overleden 28 april 1685) is een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de gouden eeuw. Naast schilder was hij graveur en tekenaar. Van Ostade behoort tot de Hollandse School.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Sinds kort organiseren we maandelijks leuke creatieve en circulaire workshops!
Schrijf je snel in en doe mee!
Klik HIER voor meer informatie en om je aan te melden.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2025