Overige informatie
Staat | lichte gebruikssporen |
---|
Decoratieve koperen posthoorn, nog in goed werkende conditie.
Wordt ook wel Trompe de chasse genoemd.
Een posthoorn is een koperen blaasinstrument dat niet over ventielen beschikt. Op een posthoorn kunnen slechts natuurtonen worden gespeeld door overblazen.
De posthoorn werd in de 18e en 19e eeuw gebruikt als signaalinstrument op de vroegere postkoetsen en door postbezorgers te paard (de postiljons), om aan te kondigen dat de postbezorger arriveerde. Zodoende konden mensen ten tijde van het ontbreken van postkantoren hun post bij de postkoets afhalen en nieuwe post ter bezorging aanbieden. In het embleem van de posterijen in vele landen is een gestileerde posthoorn afgebeeld.
Het instrument heeft doorgaans een ronde vorm met een cirkelvormige draaiing in de buis, al komen ook rechte varianten voor. Het is een voorbeeld van een natuurhoorn. De kornet is afgeleid van de posthoorn door toevoeging van ventielen.
De jachthoorn is een natuurhoorn, die qua uiterlijk lijkt op de reguliere hoorn. Hij heeft echter geen ventielen, waardoor alleen een natuurtonenreeks ten gehore kan worden gebracht. De totale lengte van de buis is ongeveer vier meter.
Sierbord, uitgevoerd in Delfts Blauw met de afbeelding van een zeeman met pijp in de haven.
Aan de achterkant zitten gaatjes met een lus voor bevestiging aan de wand.
Gemaakt door Boch Freres La Louviere België.
Set van 3 antieke glazen zichtpotten, ook wel monsterpotten, specimen-potten of omgekeerde apothekerspotten genoemd.
Ze komen uit 1915 en zijn afkomstig van het Koloniaal Landbouw Museum Deventer.
De grootste bevat steenkool, de middelste bladgruis en de kleinste bevat thee.
Ten behoeve van het onderwijs in tropische landbouw werd in 1910 besloten tot het oprichten van een school voor koloniale landbouw in Deventer met daarnaast een verzameling over de koloniale landbouw.
Tijdens een Koloniale Landbouwtentoonstelling die in 1912 in Deventer werd gehouden werden inzendingen getoond uit de verschillende Nederlandse koloniën. Door steun van de gemeente Deventer en de Ministeries van Landbouw en Visserij en het Ministerie van Koloniën kon een eigen museum verwezenlijkt worden. Op 27 mei 1915 opende het museum officieel haar deuren voor het publiek.
Eind jaren zestig moest het museum zijn deuren sluiten. In 1972 schonk de gemeente Deventer het resterende deel van de collectie van het voormalig Museum voor Tropische Landbouw aan het pas opgerichte Volkenkundig Museum ‘Gerardus van der Leeuw’.
Kristallen beeldje van een ambachtslied van het merk Orrefors uit Zweden.
Een mooi glanzend object voor in huis.
De onderkant is gemerkt met de letters B.F.
Originele groepsfoto ter herinnering aan de herstelling van de spoorbrug over het Hollandsch-Diep nabij Moerdijk 1945 – 1946.
Het betreft de originele afgedrukte foto en een hoog resolutie digitaal bestand van de foto, door ons ingescand en bewerkt. Dit bestand kunt u na aankoop via mail ontvangen.
Meer informatie over de brug vindt u hier.
Let op:
Artikelen in de winkelwagen zijn niet gereserveerd. Zolang de betaling nog niet is afgerond zijn de artikelen ook voor anderen verkrijgbaar, online of in onze winkel.
Sinds kort organiseren we maandelijks leuke creatieve en circulaire workshops!
Schrijf je snel in en doe mee!
Klik HIER voor meer informatie en om je aan te melden.
Op zoek naar gereedschap, bestek
en servies voor je aankomende diner,
spelletjes of de benodigdheden voor
een kinderfeest?
Leen dan geheel gratis één van
de Leenboxen van Parels!
Klik HIER voor meer informatie.
Copyright Parels Breda 2023
Ben je in het bezit van een BredaPas?
Dan kost je deelname aan een Parels Workshop maar € 2,50!