6 Duurzame cadeautips voor de decembermaand
– Door Elisah Pals, Zero Waste Nederland
1: Voorkom ongewenste cadeaus
Iedereen kent het wel; je krijgt een cadeautje dat eigenlijk helemaal niet bij je past, iets wat je niet mooi vindt, of iets wat je helemaal niet nodig hebt. Maar wat te doen met die presentjes waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Eerlijk zijn en de Sint of Kerstman vragen of hij het bonnetje nog heeft om het te ruilen? Dat is een hele goede optie. Maar je kunt meer doen. Er zijn organisaties die kinderen heel blij kunnen maken met overgebleven cadeaus. Organisaties zoals Sintvoorieder1 en Stichting jarige Job bijvoorbeeld. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus probeer vooraf al open en eerlijk aan te geven wat je wel en niet wilt. Zo geef/krijg je altijd iets wat je wel echt graag wilt of nodig hebt. Fijn voor jezelf maar zeker ook voor het milieu!
2: Geef iets duurzaams cadeau, bijvoorbeeld een onverslijtbare waterfles of de ultieme thermoskan
- Plastic waterflessen kunnen echt niet meer. Het allerbeste kun je gaan voor onverslijtbaar RVS. Een onverslijtbare waterfles is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Bij de flessen van Klean Kanteen krijg je levenslange garantie. Wij zijn enorm fan.
- Voor iedereen die van koffie of thee houdt is een goede thermosfles een must. Het is onmisbaar bij een afvalarme leefstijl, en daarom het perfecte cadeau voor de decembermaand. We zijn ontzettend enthousiast over het Nederlandse merk Retulp. Ze maken trendy flessen van RVS. Die zijn onverwoestbaar en gezond, want ze geven geen stoffen af aan wat erin zit. Maar het gaat verder. Bij elke aankoop investeren ze ook in schoon drinkwater in Afrika en Indonesië. EN ze stimuleren uitdrukkelijk hergebruik, met als doel om plasticvervuiling tegen te gaan. Goed voor jou, goed voor een ander, goed voor de planeet. Wie wil zo veel goeds nou niet in zijn schoen of onder de kerstboom vinden?
3: Geef een inspirerend boek cadeau
Er zijn een paar absolute aanraders wat ons betreft. Niet alleen goed om te hebben, maar zeker ook om te geven. In papieren of (beter nog) digitale versie als e-book.
- Zero Waste Home van Bea Johnson, dé grondlegster van het moderne Zero Waste principe. Zero Waste Home https://www.bol.com/nl/p/zero-waste-home/9200000007579016/
- Het Zero Waste Project, van de zussen Nicky en Jessie Kroon, over hoe zero waste leven vooral ook leuk kan zijn. Het Zero Waste Project.
https://www.bag-again.nl/…/boek-het-zero-waste-project/… - Ook schreven Nicky en Jessie Kroon als vervolg op Het Zero Waste Project het boek Doe het Zero! Met daarin simpele recepten voor een plastic vrij leven.
bol.com | Doe het zero, Jessie Kroon | 9789400512306 | Boeken - De Verborgen Impact, van Babette Porcelijn. Over hoe ons koopgedrag en leefpatroon impact heeft op het milieu. Think Big Act Now
https://www.bol.com/…/de-verborgen…/9200000058860511/ - Minimaliseren Kun Je Leren, van Dieuwke van der Meer. Over minimaliseren, versimpelen, consuminderen en afvalvermindering. Moeders Minimalisme.
https://www.moedersminimalisme.nl/minimalisme/e-book/
4: Een cadeau hoeft niet nieuw te zijn
In plaats van iets nieuws te kopen, kun je ook gaan voor tweedehands cadeaus. In de Nederlandse tweedehands winkels ligt zo veel moois te wachten op een toekomstige bestemming, soms nog nieuw in de verpakking! Daar je Sint- en Kerstinkopen doen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ook als je opzoek bent naar andere kerstballen of kerstversiering, is het leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij een kringloop winkel. De meeste kringloopwinkels maken zelfs een heuse kerstafdeling! En neem dan meteen jouw oude ballen mee om iemand anders blij mee te maken.
De handige site van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België heeft werkelijk álle kringloopwinkels, vintagewinkels, tweedehands kledingzaakjes etc. in beeld. Én ze hebben ook een app, dat is gemakkelijk voor onderweg. Ga naar: https://allekringloopwinkels.nl
Er is een overvloed aan spullen in de wereld. Als we de komende 10 jaar alle fabrieken in de wereld zouden stilleggen, zijn er nog altijd genoeg spullen voor iedereen. In essentie hebben we niets nieuws nodig. Wat we echt nodig hebben, dat hebben we al. Toch blijven we produceren, kopen, en steeds sneller en sneller afdanken. Dat kan anders. Laat dit ook meewegen in je aankoopkeuzes voor Sint en Kerst.
5: Wil je je cadeaus leuk maar ook duurzaam inpakken?
Heb je ooit gehoord van furoshiki? Het is een Japanse manier om cadeau’s in te pakken, zonder inpakpapier, maar met mooie stoffen. En het ziet er prachtig uit.
Op die manier geef je extra waarde aan het cadeau, en voorkom je heel veel papierafval. Hoeveel pakpapier we in Nederland gebruiken is niet bekend, maar als we enigszins lijken op onze Engelse buren, kan ons december pakpapier 2,5x de aarde rond.
Het hoeft zeker niet duur te zijn. Stofwinkels hebben vaak restpartijen, en ook bij bijv. Ikea of op de markt kun je reststukjes kopen voor weinig geld. In kringloopwinkels kun je vaak mooie stoffen vinden. Plus het is geen weggegooid geld, want de stoffen gaan niet verloren. Na het uitpakken kunnen ze gewoon opnieuw gebruikt worden.
Lukt het knopen niet goed, dan kun je ook lint of touw gebruiken, dat is minstens net zo mooi!
6: Geef een ervaring cadeau
Een goed cadeau vinden dat iemand echt graag wil hebben, dat is niet zo gemakkelijk. Maar is het wel nodig? Met een cadeau willen we eigenlijk waardering of liefde voor iemand uitdrukken. Kunnen we dat niet veel beter doen met het geven van onze tijd en aandacht, in plaats van een tastbaar ‘ding’? Geef daarom eens een ervaring cadeau dit jaar! Natuurlijk is dat nu vanwege Corona iets lastiger dan normaal. Maar geef bijvoorbeeld een cadeaubon voor een leuk uitje als het wel weer kan, dan hebben we er allemaal extra veel behoefte aan!
Dit kan voor iets bijzonders zijn, zoals een escaperoom, een weekendje weg, een wijnproeverij, een indoor skydive, huiskamerconcert, surfles of een middag sauna. Maar het kan ook simpelweg een bos- of strandwandeling zijn, samen naar de bioscoop, of een keer uitgebreid voor iemand koken. Je bent helemaal vrij iets te kiezen dat past bij jou en de ontvanger.
Wat ons echt gelukkig maakt in het leven, is tijd doorbrengen met de mensen waar we om geven, nieuwe ervaringen opdoen, en mooie herinneringen maken. Met een ervaring als cadeau maak je de ontvanger dus pas echt blij.