PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 3 | Januari

Namens al onze medewerkers wensen wij je een heel gelukkig en gezond 2021! 2020 was een raar maar bijzonder jaar. Het jaar waarin Parels geopend is. We willen jullie allemaal bedanken voor jullie support in het afgelopen jaar.

Leuk dat je ook in het nieuwe jaar weer tijd maakt om onze nieuwsbrief te lezen! Ook dit jaar zullen we je via de nieuwsbrief weer op de hoogte houden van de laatste circulaire ontwikkelingen in de regio. We hopen dat we je in 2021 snel weer in onze winkel mogen ontvangen. Om pareltjes te shoppen, boeken of stekjes te ruilen en voor leuke en inspirerende workshops, lezingen en bijeenkomsten aan de circulaire tafel.

Kun je in de tussentijd niet wachten om pareltjes te shoppen? We hebben ook een webshop met daarop een selectie van onze parels: Webshop - Parels Breda

In deze nieuwsbrief

De week van de circulaire economie, Brabant onderneemt circulair, van bedrijfskleding naar grondstoffen, wat te doen met je uitgebloeide bloembollen en circulaire nieuwsupdates.

Ben je zelf ook bezig met circulariteit of heb je hier vragen of ideeën over? We komen graag met je in contact! Mail naar: circulairetafel@breda.nl

Week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie

Van 1 tot en met 6 februari is het weer zover, de week van de circulaire economie!

Een mooie kans om te laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van circulariteit in de regio Breda. Ondanks eventuele maatregelen willen we deze week natuurlijk niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan. Daarom hebben Breda Circulair, STEK en de Gemeente Breda hun handen ineengeslagen om samen een inspirerend programma te ontwikkelen voor deze week. Denk bijvoorbeeld aan een radioprogramma met leuke en inspirerende tafelgasten.

We zijn nog druk aan het werk om deze week verder vorm te geven en de precieze invulling zal uiteraard ook afhangen van de maatregelen die in deze periode gelden. Maar zet deze week alvast in je agenda want we gaan er sowieso iets leuks van maken!

Dit is wellicht ook een mooie kans voor jouw onderneming om iets te organiseren. Mocht je dat willen, laat het ons weten! Dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. circulairetafel@breda.nl

Brabant onderneemt circulair

Brabant onderneemt circulair

Heb jij dé Brabantse Circulaire innovatie? Stuur hem in en wie weet sta jij straks bovenaan in de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20!

Versnellen begint bij de ideeën en innovaties van ondernemers. Daarom lanceren VNO-NCW Brabant Zeeland en de Provincie Noord-Brabant de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Speciaal voor ondernemers, overheden en burgerinitiatieven met innovatieve projecten en producten die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Noord-Brabant.

Meld jouw circulaire innovatie uiterlijk 14 januari 2021 aan via brabantonderneemtcirculair.nl. Heb je zelf geen circulaire innovatie maar ken je er wel een? Nomineer hem dan! De top 20 wordt bekendgemaakt op dinsdag 2 februari 2021, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Recycling van versleten bedrijfskleding
naar nieuwe grondstoffen en producten

Recycling bedrijfskleding naar grondstoffen

Voor de textielindustrie – helaas een van de grootste vervuilers in de wereld – is de tijd gekomen om het roer echt om te gooien. De bedrijven Heigo en CLS-Tex  geloven in doen! Zij nemen de verantwoording voor wat ze doen en maken. Van oude kleding en plasticafval maken zij grondstoffen en producten. Gezamenlijk hebben zij de eerste stappen gezet en een circulaire oplossingen ontwikkeld.

Gemeente Breda draagt hier graag haar steentje aan bij door regelmatig alle oude bedrijfskleding van de hele gemeente in te zamelen. De oude kleding wordt vervolgens geshredderd en samen met afval zachte plastics verwerkt tot granulaat. Hiervan worden onder andere planken, balken en palen van gemaakt. Het is zelfs mogelijk om kant en klare artikelen zoals picknicktafels, banken en lantaarnpalen te maken. Met deze werkmethode hebben zij al 694.400,59 kg CO2 en 248.085,04 kg kleding bespaard. Afgelopen maand heeft de gemeente opnieuw 8 palletdozen met gebruikte kleding verstuurd. Hiervan worden dan direct de ‘nieuwe’ producten besteld die de gemeente nodig heeft. Dit maakt de cirkel rond! In dit geval picknick banken. Deze zullen aankomend jaar bij Boerderij Wolfslaar te vinden zijn!

Uitgebloeide bollen?
Lever ze in op een kinderboerderij

Uitgebloeide bloembollen inleveren

Je kent het vast wel: zo’n gezellig bakje met bloembollen op tafel. Zo komt het voorjaar al een beetje in huis! Maar wat doe je met de bollen als ze uitgebloeid zijn? Weggooien!? Dat is zonde, want deze bollen zijn vaak goed te recyclen.

Vanaf 14 januari tot eind april kan je de uitgebloeide bollen tijdens openingsdagen inleveren op 41 kinderboerderijen in Zuid Holland Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord Brabant. Je kunt ze inleveren bij alle kinderboerderijen die deelnemen aan “Het bijenlandschap”. In Breda kun je jouw uitgebloeide bloembollen inleveren bij Boerderij Wolfslaar. Let op, deze data kan afwijken gezien de Corona-maatregelen, maar bewaar je bloembollen dan nog even totdat je wel weer bij de kinderboerderijen terecht kunt!

De ingeleverde bloembollen (bij voorkeur narcissen en blauwe druifjes) worden in het najaar met kinderen herplant op of rond het terrein van de kinderboerderij zodat iedereen volgend jaar weer kan genieten van de kleurenpracht. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de bijen en allerlei andere insecten al vroeg in het jaar stuifmeel kunnen vinden. Stuifmeel is een soort superfood voor  bijen en hommels. Iedereen weet hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor alle dieren om ons heen, ook voor de bijen en andere bestuivende insecten! Dus zijn je bloembollen uitgebloeid? Breng ze naar een van de aangesloten kinderboerderijen.

Circulaire nieuwsupdates

Van Haperen Dakbedekkingen - De Groene Pluim

Grote bedrijven gaan voor tweedehands

Beheer je inschrijving    |    View online