Nieuwsbrief nr. 11 - Oktober - Parels Breda

Nieuwsbrief 11 | Oktober

Expositie IDKarin in Parels

Komt dat zien! Momenteel staat IDKarin de gehele maand met haar expositie in Parels. Karin maakt in haar designs gebruik van herbruikbare materialen zoals borduurwerken, kledingstukken of woontextiel en tovert ze opnieuw tot leven in de vorm van een tas, plantenhanger of schoen. Niet alleen exposeert Karin heel oktober in Parels, haar designs zijn hier ook deze hele maand te koop.
Voor meer inspiratie zie IDKARIN.

De afvalcoaches van Breda
helpen bij al jouw vragen over afval

Denk je wel eens na over afval? Of heeft u juist helemaal geen gedachten bij wat er met afval gebeurt? Want moet plastic met etensresten nu bij GFT of plastic? En natuurlijk gooit u het oude papier bij het oude papier en glas in de glasbak. Het klinkt zo gemakkelijk allemaal, maar is het dat wel? Glas moet bijvoorbeeld in de glasbak, logisch toch!? Maar wat nou met de glazen vaas, of met die spiegel? Moet dat ook in de glasbak?

Wij zijn de afvalcoaches van Breda en helpen graag bij alle vragen over het huishoudelijk afval. We hebben tips om het afval makkelijker te scheiden, of we denken mee met praktische oplossingen.

U kunt ons tegenkomen bij evenementen of op markten. Maar ook bij Parels zijn we te vinden. Als we van de afvalophalers een bericht krijgen dat er in een bepaalde wijk het afval niet zo goed gescheiden wordt, kunt u ons ook gewoon in de wijk tegenkomen.

Heeft u vragen over afval? Of zou u wel eens gedachten met ons willen wisselen over afval? Laat het ons weten!

We ontdekken graag waar u, als bewoner, behoefte aan heeft of waar u tegenaan loopt. Maar ook als u ergens over mee wilt denken of uw ideeën wilt delen, horen we graag van u!

Ad, Jolanda en Laura
Afvalcoaches gemeente Breda

afvalcoaches Breda

Soeperlekker

Steun de voedselbank en voorkom voedselverspilling. Vanaf september is Soepalicious verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Soepalicious is een initiatief waarbij alle soepen die geproduceerd worden zijn bereid met reststromen van de Albert Heijn. Zoals groentes die niet door de schoonheidseisen heen kwamen. De reststromen worden zo optimaal benut en er wordt circulair ondernomen. Bij elke cup soep die verkocht wordt, doneert de klant automatisch de zelfde hoeveelheid soep aan de voedselbank. Een win-win situatie!

soepalicious

Save the date!

Op 1 november is het eindelijk weer tijd voor een fysieke netwerksessie in Parels. Samen met Breda Circulair wordt een actieve sessie georganiseerd met diverse sprekers en een afsluitende borrel.
Mocht je vragen hebben of graag mee willen doen kan je je aanmelden tot 25 oktober via info@bredacirculair.nl.
Waar: 1 november tussen 15.30u en 17.30u in Parels (Houtmarktpassage 33, Breda).

Save the date

Upcycling is hot

De modewereld is langzaam aan het veranderen en ook designers doen hier aan mee. Upcycling en duurzaam produceren is een van de nieuwe trends in de modewereld. Zo draagt upcycling bij aan het voorkomen van verspilling, want alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 145 miljoen kilo kleding weggegooid. Dit kan natuurlijk anders, zo is Rianne de Witte een kledingontwerpster die al sinds 1994 duurzaam ontwikkelde kleding ontwerpt en produceert. Aarde, natuur en lang leven staan symbool in het atelier van Rianne. Voor meer inspiratie zie: Rianne de Witte ontwerpt duurzame kleding.

Rianne de Witte

Tuiniertip van Boerderij Wolfslaar

De zomer is voorbij. Gelukkig laten bomen en struiken in het najaar iedereen genieten van soms spectaculaire herfstkleuren. Van goudgeel tot vlammend rood. Daarna eindigen veel blaadjes in de groenbak of worden door de veegwagens van de gemeente opgeruimd.

Hartstikke jammer, van de gevallen bladeren kun je gemakkelijk bladgrond maken wat je in het voorjaar weer kunt gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren of om zelf potgrond van te maken. Met je zelfgemaakte bladgrond zorg je ervoor dat er geen turf van ver weg hierheen gehaald hoeft te worden.

Heel eenvoudig: vul een vuilniszak met zoveel mogelijk bladeren en knoop deze dicht. Prik een paar gaten in de zak en leg de zak(ken) onder een struik of ergens waar deze niet in de weg of het zicht staat. Na een jaar is al het blad veranderd in bladgrond. Vooral blad van lindes en hazelaar is erg geschikt. Blad van eiken of beuken is minder geschikt, het duurt lang voordat het verteerd is.

tuinieren maar met Wolfslaar

Inloopmomenten Circulaire Tafel

Heeft u ideeën voor hoe afval verminderd kan worden, de circulaire economie, of nieuwe toepassingen voor vaak voorkomende afvalstromen?
Kom dan naar Parels (Houtmarktpassage 33) elke woensdag of vrijdag tussen 14u en 17u of stuur dan een mailtje naar circulairetafel@breda.nl en wij gaan graag met u in gesprek.

inloopmomenten Circulaire Tafel
Beheer je inschrijving    |    View online