- Plastic objecten zoals plantenbakken (non-food) en bijvoorbeeld plastic covers voor keukenapparatuur.
- Verwerken tot biobrandstof.
De bedrijven die koffiedik ophalen van horeca en kantoorpanden om het als grondstof te gebruiken springen als paddenstoelen uit de grond. Het blijft echter een probleem om genoeg volume en kwaliteit te kunnen ophalen. Dit omdat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de gescheiden grondstof voldoende moet zijn om op een rendabele schaal te kunnen opereren. Van particuliere huishoudens ophalen is daarom niet haalbaar. Om koffiedik te gebruiken als medium voor oesterzwammen moet de koffiedik ook nog eens minder dan 2 dagen oud zijn.
Rotterdamse bio- kunststof Het in Rotterdam gevestigde Koffie Recycle Service heeft voor grotere zakelijke klanten een dienst ontwikkeld om koffiedik op te halen. Daarna wordt de koffiedik gerecycled tot 3 verschillende soorten bio-kunststof, oftewel bio-plastic. Een van de soorten kunststof kan gebruikt worden om objecten te maken die in contact komen met eten, en is ook hitte- en vaatwasser bestendig. De andere twee soorten zijn voor alle andere toepassingen geschikt.
Stel uw vragen Heeft dit verhaal u aan het denken gezet? Heeft u een idee voor een innovatief “circulair” product of hoe we afval kunnen verminderen? Een idee voor koffiedik of een andere afvalstroom? De Gemeente Breda organiseert elke woensdag en vrijdag een circulair inloopmoment in de winkel van Parels (Houtmarktpassage 33 Breda).
Kom langs, stel vragen, en we denken graag met u mee over uw duurzaam idee!
Zie ook Koffiedik is wondermiddel voor de tuin en spectaculair kinderspel
Een koffiedrap ophaalservice en App
In de toekomstige internet of things zou het gemakkelijker moeten zijn voor grote gebruikers van koffiebonen (horeca en kantoren) om van hun koffiedik af te komen. Dat zou kunnen door een sensor in de koffiedikbak te plaatsen die aangeeft dat de bak bijna vol zit of simpelweg met een handmatige knop. De machine verstuurt een bericht naar een internetplatform en dan komt iemand de koffiedik ophalen. Wellicht is hier een business case van te maken. De uiteindelijke doelstelling zou kunnen zijn het verkopen van de software/hardware combinatie aan een koffiezetapparaat fabrikant. Corporate Social Responsibility overwegingen zouden een goede sales argument kunnen zijn voor zowel het meedoen aan de ophaalservice, als voor de uiteindelijke verkoop van het bedrijf/netwerk/software aan een grote fabrikant.
Win Win
- Horeca of kantoor: komt gratis of tegen een zeer bescheiden tarief van hun koffiedik af, en heeft een leuk “duurzaamheids” actie voor de pr.
- Koffieophaal service: heeft de grondstof gratis en kan zelf verwerken, of verkopen.
Gezien koffiezetapparaten nog geen internetconnectie hebben zou een app voor smartphones ontwikkeld moeten worden. De medewerker van de horecazaak hoeft alleen maar twee keer te klikken om aan te geven dat ze genoeg koffiedik hebben gecollecteerd en dat het opgehaald moet worden. Het zou ook mogelijk zijn om het ophalen op een bepaalde tijdstip te doen om ophaalkosten te verminderen.
Het zou mogelijk zijn om tijdens het horecatraject van Breda Circulair afspraken te maken over het ophalen van koffiedik. Als een stuk of 5-10 zaken meedoen heb je al een paar kilo per dag. Studenten van Avans kunnen de app ontwikkelen voor dit traject, maar er kan uiteraard zonder een app begonnen worden. |