PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 9 | Augustus

Waardevol Breda

Van 29 september t/m 1 oktober presenteert STEK haar nieuwe concept: Waardevol Breda! Er zal een dagelijks programma komen met een Open Koffie, activiteiten en workshops voor volwassenen en kinderen, lezingen, afvalcoaches, exposities, aanbod van cursussen en een gezellige STEKmarkt op zaterdag. 

Waardevol Breda

Een deel van de Open Koffie zal gericht zijn op het samenbrengen van mensen met duurzame ondernemingsideeën. Dit is een groeiend marktsegment dat veel kansen biedt voor Breda. Het idee is dat tijdens de Circulaire Tafel roundtable iemand van de gemeente aanwezig zal zijn om mee te praten en vragen te beantwoorden. Alle organisaties zijn welkom om mee te doen mits ze:
- Afval en grondstofverspilling verminderen in hun activiteiten
- Werken aan een nieuw duurzaam product of dienst
- Bestaande producten en diensten duurzamer maken

Het programma voor Waardevol Breda is nog in ontwikkeling dus heeft u ideeën laat het ons vooral weten!

Bezoek STEK en kansen voor materiaal herbestemming

Enkele weken geleden zijn de ambtenaren van de Circulaire Tafel op bezoek geweest bij STEK, de creatieve en circulaire hotspot van Breda. Daar zijn meerdere ondernemers gevestigd. STEK begon als een bedrijventerrein met zo goed als geen regels omtrent de soort diensten en producten die de ondernemers mochten verkopen. Tegenwoordig wordt er iets meer gestuurd, en is het vereist dat nieuwe STEK ondernemers duurzaamheid centraal hebben staan in hun businessconcept. Er is bijvoorbeeld sinds kort een onderneemster die van afgekeurde legertenten stoelen en zitzakken produceert. Daarnaast was er een vrouw die van oude cd-doosjes gekleurde tegeltjes maakt voor badkamers.

Tijdens de rondleiding gaven de ondernemers uitleg, en hadden ook de kans om met ons te spreken. Sommige van de ondernemers hadden bepaalde materialen nodig en waren dus geïnteresseerd in wat de Gemeente Breda te bieden had. Uiteraard komt er heel wat bij kijken, maar de mogelijkheden voor toevoer van bepaalde materialen worden onderzocht.

STEK

Deelnemers van de Circulaire Tafel krijgen van de ondernemers zelf wat meer informatie over wat ze op het terrein doen. In beeld is een kleine workshop waar meubeltjes van oud hout gemaakt worden. Allemaal op kleine schaal, maar het biedt veel inspiratie.

Frontaal bier

Heeft u weleens een biertje van Brouwerij Frontaal genuttigd? Frontaal is op STEK begonnen en is vervolgens gegroeid tot een zeer succesvol bedrijf met een miljoenenomzet.

Het bezoek aan STEK bewees dat creatieve ondernemers vaak met “afval” nieuwe nuttige dingen kunnen produceren. De afvalservice en milieustraat van de Gemeente Breda ontvangt nog veel te veel bruikbare spullen. Daarom wordt momenteel onderzocht welke reststromen kansrijk zijn om te delen met de ondernemers op STEK.

Heeft u ideeën voor hoe afval verminderd kan worden, de circulaire economie, of nieuwe toepassingen voor vaak voorkomende afvalstromen? Kom dan naar Parels (Houtmarktpassage 33) elke woensdag of vrijdag tussen 14u en 17u of stuur dan een mailtje naar circulairetafel@breda.nl en wij gaan graag met u in gesprek.

Circulaire Footwear Alliance

Wist u dat ambtenaren binnen de Gemeente Breda ook grondstofverspilling tegengaan in hun eigen inkoop? Elk jaar gebruiken de medewerkers van de Gemeente Breda ongeveer 1000 paar werkschoenen. Een hoop dus, en zonde om allemaal weg te gooien.

De Circulaire Footwear Alliance (CFA) is een initiatief van twee producenten van werkschoenen. Sinds 2018 hebben zij naar eigen zeggen een volledig circulaire schoen en werken ze nu aan het verfijnen van een systeem om schoenen volledig circulair te verwerken. Dat betekent dat vanaf de ontwerpfase al is nagedacht over hoe de materialen in de schoenen hergebruikt of gerecycled gaan worden. Zoals de CFA zelf erkent is het niet mogelijk dat elke producent van schoenen dit zelf doet. De samenwerking is nodig omdat “kwalitatieve en rendabele herwinning van grondstoffen voldoende schaal eist”

proces-circulaire-schoenen

Tot nu toe heeft dit initiatief meer dan 6000 paar schoenen ingezameld. Dat is natuurlijk mooi maar niet goed genoeg om een echte significante impact te maken. Gemeentes hebben de kans om goede initiatieven vanuit de markt vooruit te helpen door als launching customer aan te sluiten. Daarmee wordt het mogelijk om de benodigde industriële processen die voor een circulaire economie nodig zijn op te schalen, en de kosten die daaraan verbonden zijn omlaag te krijgen. Uiteindelijk moet het niet meer normaal zijn dat producten na een korte levensduur naar de verbrandingsoven gaan.

Doneerringen Petflessen

Verplicht statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd in de hoop dat minder plastic in de verbrandingsoven of als zwerfafval op straat beland. De effectiviteit van het statiegeldsysteem is al bewezen, 95% van grote flessen eindigen alweer bij de recycling.
Als u snel ergens heen moet kan het soms onhandig zijn om de kleine lege flesjes bij u te dragen. Daarom komen in de Willemstraat zogenaamde “doneerringen”. Een doneerring is “een metalen ring die om een afvalbak wordt gehangen. In de ring zitten gaten, waarin flesjes en blikjes kunnen worden achtergelaten”. Later kan iemand anders die het geld nodig heeft zonder in de vuilnisbak te hoeven graaien de flesjes gemakkelijk meenemen.

De producent en initiatiefnemer van dit simpele product komt uit Duitsland. Daar zijn deze doneerringen al een gevestigd deel van het straatbeeld. Op basis van de pilot in de Willemstraat gaat de Gemeente Breda besluiten om wel of niet meer van deze ringen te plaatsen elders in de stad.

doneerring

Food for thought:

Zou het nuttig zijn om op andere spullen zoals elektronische apparaten of etensverpakkingen statiegeld te zetten?

Hoe zouden die producten ingezameld moeten worden?

Gaan producenten hun producten anders ontwerpen als zij verantwoordelijk worden voor de recycling van de met statiegeld gedekte producten? i.e. telefoons, televisies?

Hoe zou het gedrag van producenten veranderen als alle soorten (plastic) verpakkingen een borg hadden?

Volgende stap in strijd tegen rondslingerende plastic flesjes in Breda: de ‘doneerring’ | Breda | bndestem.nl

Beheer je inschrijving    |    View online