PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 7 | Mei

Ook deze maand hebben we weer het laatste circulaire nieuws voor je op een rijtje gezet! Steeds meer Bredanaren weten ons te vinden met hun duurzame en circulaire initiatieven. We geven ze graag geheel vrijblijvend een plekje in onze nieuwsbrief! Wil jij dit ook? Of heb je andere vragen of ideeën rondom circulariteit? Neem dan contact met ons op door te mailen naar: circulairetafel@breda.nl.

Daarnaast is Parels weer open zonder afspraak! Je kunt dus gewoon weer bij ons binnenlopen. Uiteraard geheel volgens de Corona-maatregelen. We hebben elke dag weer nieuwe pareltjes in onze winkel staan. Hopelijk zien we je snel!

In deze nieuwsbrief

Earth Overshoot Day, gerecycled keramiek van Fabrique Publique, Erik heeft weer een paar leuke circulaire groentips voor je en vanPETnaarPRET is ook van start gegaan in Breda.

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day

Jaarlijks geeft de zogenaamde Earth Overshoot Day aan wanneer we als mensheid de volledige jaaropbrengst van de aarde hebben opgebruikt. Dit wil zeggen dat de consumptie van alles wat ons leven op aarde mogelijk maakt (grondstoffen, gewassen en andere natuurlijke bronnen) groter is dan wat de aarde per jaar kan produceren en regenereren. Als ons verbruik precies zou aansluiten op de capaciteit van de aarde, zou Earth Overshoot Day ieder jaar op 31 december vallen. Onze druk op de aarde wordt echter ieder jaar een stukje groter, en daarmee valt Earth Overshoot Day ieder jaar een stukje eerder.

Earth Overshoot Day viel in 2020 op 22 augustus. We komen dus een paar maanden ‘tekort’ om in balans te zijn met wat de aarde ons kan bieden. Positief nieuws is dat dit maar liefst drie weken later is dan in 2019, waarmee we een decennialange trend doorbreken. Het coronavirus ligt hieraan ten grondslag. De wereldeconomie is (bijna) stil komen te liggen en komt maar mondjesmaat weer op gang. We reizen, recreëren en consumeren een stuk minder, wat onze mondiale CO2-voetafdruk met wel 14,5% doet krimpen. Deze krimp is een positief fenomeen. Er valt echter nog een wereld te winnen om een echt duurzame, circulaire samenleving te vormen. Immers, er is een wereldwijde lockdown van ongekend formaat nodig om de capaciteit van de aarde met ‘slechts’ drie weken op te rekken. Zeker Nederland kan nog flink sleutelen aan haar impact. Onze Country Overshoot Day viel in 2020 al op 3 mei, waarmee we ver onder het wereldwijde gemiddelde presteren.

De echte vraag is niet of we positief mogen zijn over de drie weken die we dit jaar hebben weten te rekken. Veel belangrijker is of we, na dit jaar van crisis, structureel duurzame keuzes blijven maken. Wat gaan we doen als we weer in volledige vrijheid kunnen consumeren? Kortom: kunnen we deze uitschieter omzetten in een dalende trend? Onder de campagne #MoveTheDate streeft de organisatie van Earth Overshoot Day naar het verder terugduwen van de datum voor de komende jaren. Iedereen, ook jij, kan hier aan bijdragen. Benieuwd hoe? Bereken je eigen impact en haal andere over dit ook te doen via de Personal Overshoot Day calculator. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst!

We weten dat onze ecologische problemen groot zijn, maar de mogelijkheden om bij te dragen aan de oplossingen zijn nóg groter. Met deze 101 tips van MaatschapWij kun je vandaag nog aan de slag om de wereld te vergroenen!

Fabrique Publique

Fabrique Publique

Wat doe jij met kopjes of borden die kapot gaan? Waarschijnlijk gaan ze naar het restafval. Maar wist je dat daar ook nieuwe keramiek mee gemaakt kan worden?

Bredase ontwerper Hanneke de Leeuw is met haar studio Fabrique Publique sinds 2017 bezig met de recycling van afgedankte huishoudkeramiek. Dit doet zij met haar project Remake Ceramics. Ze is begonnen met het maken van een serie borden, die onder andere verkocht zijn aan twee-sterren restaurant ‘De Lindehof’ in Nuenen. Daarna volgden vazen, steeds met een hoger percentage afgedankte keramiek. Vorig jaar is ze in het kader van een Europees project samen met een Spaanse studio begonnen aan een onderzoeksproject naar de mogelijkheid te 3D printen met recycle klei. En dat is gelukt!

Fabrique Publique

Het eindresultaat van het project ‘Reprint Ceramics’ is een serie 3D-geprinte lampen gemaakt van gerecyclede keramiek. De afgedankte keramiek is afkomstig van bedrijven en particulieren die haar project willen steunen. Daarnaast is een samenwerking gestart met kringloopbedrijf Vindingrijk in Breda.
Printen met gerecycled keramiek heeft een positieve impact op mens en milieu, omdat keramisch afval een nuttige toepassing krijgt. Het betekent ook dat er minder nieuwe klei nodig is om nieuwe producten te maken. Door consumenten de mogelijkheid te bieden om het product terug te geven als het kapot gaat of afgedankt wordt, kan het keer op keer worden gerecycled.

Met haar recycling projecten wil ze mensen ook bewust maken om hun afgedankte keramiek niet zomaar in de vuilnisbak te gooien, maar zich te realiseren dat het afvalmateriaal en de toepassing ervan in hoogwaardige producten een reële optie is.

Voor meer informatie zie ook: Fabrique Publique.

Groene circulaire tips

Groene circulaire tips

Daar zijn ze weer; de circulaire groentips van onze Erik! Deze keer met een uitbreiding op de moestuinactie van de AH, tips voor eetbare planten, een recept voor stekpoeder en wat te doen met je grasmaaisel.

1. De moestuinactie van de AH is alweer voorbij en mogelijk heb je je vensterbank vol staan met kleine plantjes. Als je de smaak te pakken hebt gekregen en je wil nog meer plantjes zaaien dan is het handig om dit in een leeg kartonnen eierdoosje te doen. Normaal gesproken gooi je de eierdozen waarschijnlijk bij het oud papier, of breng je ze naar de kinderboerderij waar ze weer hergebruikt kunnen worden. Maar ze zijn hier dus ook erg handig voor! Vul de eierdoos met potgrond en zaai per vakje hetgeen je graag in je tuin wilt hebben. Als de plantjes groot genoeg zijn kunnen je het eierdoosje per eiervakje in stukken knippen. Je kunt de plantjes met het kartonnenbakje en al in de grond zetten.
Hetzelfde kun je ook doen met de lege toiletrollen. Knip aan één zijde op vier punten die ongeveer gelijk van elkaar liggen het toiletrolletje ongeveer 2 cm in. Vouw de flapjes die door het inknippen zijn ontstaan naar binnen en voilà, je hebt een circulair bloempotje. 

2. Persoonlijk hou ik van makkelijke planten, dus die goed tegen droogte kunnen en als het kan ook nog eetbaar zijn. Bloeiende planten zijn ook goed voor de biodiversiteit. Dus als je graag mooie planten die eetbaar zijn in je tuin wilt denk dan eens aan:

  • - Oost-Indische kers. De oranje/gele bloemen maken van iedere salade een feestje, en van de zaden kun jezelf kappertjes maken voor in de Italiaanse maaltijd.
  • - Courgette is ook een mooie eetbare plant die een enorme opbrengst zal geven als hij op een goed plekje staat. Iedereen kent de courgette, maar wist je dat ook de bloemen kun eten. Bijvoorbeeld gevuld met kaas en ricotta: Gevulde courgettebloemen. Maar niet teveel bloemen oogsten want je hebt ook courgettes nodig om een lekker courgettecake of gevulde courgettes te maken.
  • - Wilde Marjolein, maar beter bekend als Oregano is een hele makkelijke plant, altijd verse Italiaanse kruiden bij de hand. De plant bloeit midden in de zomer en heel veel vlinders en andere nuttige insecten zijn dol op de bloemen.
  • - Andere toppers voor mens en dier in de tuin zijn de teunisbloem, hemelsleutel en de geranium.  (een echte geranium /ooievaarsbek is een heel andere plant dan de rode bloemen dit je vroeger zag in de bloembakken aan de vensterbank).

Maar eigenlijk zijn alle mediterrane planten heel geschikt voor iedereen die zomers niet dagelijks met de sproeier de planten water willen geven.

3. Planten zaaien is leuk maar veel sneller is het om planten te stekken. Bijna alle planten zijn te stekken en van één plant kun je snel meerdere planten maken.  Als je gaat stekken wordt het gebruik van stekpoeder aangeraden, maar stekpoeder is nogal een kunstmatige goedje. En waarom zou je iets kopen als je het zelf kunt maken?

Van vele dingen kun je dingen zoals wilgenbast, kaneel of aspirines kun je zelf stekpoeder- of vloeistof maken: Zelf stekpoeder of tonicum maken. 

4. In mei start ook weer het grasmaai-seizoen. In plaats van het grasmaaisel op te vangen en af te voeren in de groenbak is het beter om het gras gewoon op de gras te laten liggen. Het zal snel verdrogen en weer opgenomen worden door de bodem. Hierdoor bemest je met iedere maaibeurt je gazon en je gazon kan hierdoor meer vocht/regen vast houden. Grasmaaisel is ook heel geschikt om tussen de tuinplanten te leggen, hierdoor is schoffelen niet meer nodig en de grond droogt minder snel uit.

Van grasmaaisel kun je nog veel meer maken, bij Boerderij Wolfslaar staat een tuinbank gemaakt van grasmaaisel en gerecycled plastic. Kom maar eens kijken als het weer mag!

En om het cirkeltje rond te maken; grasmaaisel wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld eierdoosjes van te maken, die je weer kunt gebruiken als zaaipotje. Grasmaaisel als biobased grondstof: Eierdozen van natuurgras.

vanPETnaarPRET ook van start in Breda!

vanPETnaarPRET

van Waardeloos (PET) naar Waardevol (PRET)

PET dat iedereen wel kent van het PET-flesje was vijf jaar geleden het begin van het vanPETnaarPRET concept. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld naar een kansrijke manier van kijken naar (zwerf)afval. Wat voor velen waardeloos is, wordt met de vanPETnaarPRET-bril juist heel waardevol. Op deze manier willen zij jong en oud op een positieve en interactieve manier bewust maken dat gebruikte PET-verpakkingen grondstoffen zijn voor iets nieuws. Daarom ontwikkelt en realiseert vanPETnaarPRET circulaire programma's, projecten en producten.

Met het circulaire programma vanPETnaarPRETmetLED, is vanPETnaarPRET afgelopen week van start gegaan op NBS de Hoogakker in Breda. Dit was de aftrap voor een tournee langs verschillende scholen in de gemeente Breda.
(PS: basisscholen kunnen zich nog aanmelden via www.vanpetnaarpret.nl)

Benieuwd hoe dit is gegaan? Lees dan snel verder!

‘Wat een leuke en ontdekkende les hebben de kinderen van gr 5 t/m 8 op Blokmoeren gehad! Van een petfles draad maken, pet estafette, knutsel inspiratie opgedaan etc. Kortom, de kinderen waren dolenthousiast!’ aldus de basisschool.

Niet alleen een schone leefomgeving is belangrijk in de toekomstige circulaire economie, maar ook gebruikmaken van beschikbare energie. Nu hebben de kinderen genoeg energie en kunnen wel wat extra beweging gebruiken. Om van hun afval grondstof te maken moesten ze aan de bak. RECYCLEN en dan in de meest letterlijke zin van het woord. Op de fiets de petflesjes versnipperen. Dat was zweten geblazen en de kinderen waren behoorlijk onder de indruk van de techniek en hoeveel energie het eigenlijk kost! In de volgende vanPETnaarPRET lesdag zullen de kinderen het eindresultaat gaan bekijken. Een leuk, leerzaam en actief programma dus!    

NIEUW: Flessenpost

Naast een uitgebreid programma voor basisscholen, wilde vanPETnaarPRET ook iets leuks en eenvoudigs ontwikkelen, waarmee zij op een makkelijke manier heel veel kinderen weten te bereiken met hun circulaire boodschap. Het antwoord is de 'Flessenpost'.

Elke 'Flessenpost' is een projectje op zich. Het bevat een A4 met weetjes, challenges, instructies en enkele benodigdheden voor een leuke knutselwerk. De pret is voor de kinderen natuurlijk het belangrijkste, maar spelenderwijs denken ze na over recycling en hergebruik. Eerder heeft vanPETnaarPRET al 200.000 zwerfafval petflesjes van de verbrandingsoven gered, hoe tof is het dat deze nu hergebruikt worden op een positieve manier?!

Voor iedereen die op een laagdrempelige manier kinderen een circulaire boodschap willen meegeven is deze flessenpost bedoeld. Van scholen en bso’s als kant en klare activiteit, tot kinderfeestje, organisaties en bedrijven die een x-aantal flessenposten wil adopteren voor kinderen in hun omgeving. Van iedere fles die op deze manier weer wordt hergebruikt gaat €0,25 richting Stichting Leergeld ter ondersteuning van gezinnen die het door de Corona extra lastig hebben.

Kijk voor meer informatie op: www.vanpetnaarpret.nl of volg ons op facebook en instagram @vanpetnaarpret

Beheer je inschrijving    |    View online