PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 6 | April

Bij deze alweer onze 6de circulaire nieuwsbrief in jouw digitale brievenbus! Leuk dat je weer meeleest!

Ben of ken je zelf toevallig iemand die ook actief is op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Je kunt geheel vrijblijvend een plekje krijgen in onze nieuwsbrief. We komen graag in contact. Stuur ons een berichtje of mail naar circulairetafel@breda.nl

Parels is ook weer op zaterdagen geopend. Kom jij dit weekend pareltjes shoppen? Via deze link kun je makkelijk en snel een tijdvak reserveren om onze winkel te bezoeken. We zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 18:00 uur. Hopelijk zien we je snel!

In deze nieuwsbrief

Parels waardebon winactie, de Week van het tweedehands textiel, ONS label Breda, de circulaire tentoonstellingsplek is terug van weggeweest, onze circulaire groenexpert Erik heeft weer een paar leuke tips voor je en heb je de Blij afvalvrij?! Inspiratiesessie gemist, niet getreurd!

Win een Parels waardebon t.w.v. €50,-

Parels waardebon winactie

We mogen jullie gelukkig alweer bijna een maand in onze winkel ontvangen en daar zijn we natuurlijk super blij mee!

Om dit te vieren hebben we een leuke winactie. We gaan namelijk een Parels waardebon weggeven van maar liefst €50,-. De waardebon is zowel in de winkel als in de webshop te besteden.

Wil jij meedoen met onze winactie? Dat kan hier!

Weet jij al welke parel jij zou willen bemachtigen met deze waardebon? Op 1 mei maken we de winnaar bekend!

Week van het tweedehands textiel

Week van de tweedehands textiel

Van 20 t/m 27 april is het weer de Week van het tweedehands textiel. De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Voor de productie van een kilogram katoen is ca 7000 liter water nodig (staat gelijk aan twee maanden douchen), een spijkerbroek kost gemiddeld zo’n 8000 liter water! Met wat lepels gifstof en een intercontinentale reis erbij  -dus veel CO2- behoeft het geen uitleg dat de textielindustrie allesbehalve milieuvriendelijk is.

Daar komt nog bij, de terugloop van kwaliteit van onze textiel. In de laatste jaren zagen wij de berg van slechte textiel groeien van 20% naar ruim 40%. Dat komt door de opkomst van steeds meer goedkope retailers, meer wisseling van seizoenen en nu de groei van de economie. Shop till you drop is funest voor onze lieve aarde. Onze koopkracht op textiel is niet te stuiten en we kiezen voor goedkoop en (dus) lage kwaliteit. Na de eerste eigenaar verdwijnt deze soort textiel -zo goed als versleten- in de textielbakken van o.a. het Leger des Heils. Op gebied van recycling doen de grote ketens nog weinig. Ongeveer 5% van de kleding die wordt verkocht bestaat uit een klein percentage gerecyclede textiel.

Daarom een Week van tweedehands textiel: om aan te schaffen of te doneren. Dit initiatief kwam met vele mensen tot stand, waarbij het Leger des Heils de eerste schetsen maakte. Maar het initiatief is niet van ons, want de aarde is ook niet van ons. Dit thema gaat ons allemaal aan! Niet alleen dit jaar, maar altijd.

Het feit dat jij dit leest, betekent dat je geïnteresseerd bent of wordt. Daarom vragen we jou de WvTT te omarmen en jouw bijdrage aan het ‘resharen’ (opnieuw delen) te leveren. We zijn ontzettend benieuwd hoe, dus houd ons op de hoogte. #weekvantweedehandstextiel #wvtt #reshare

ONS label Breda

ONS label Breda

Maatschappelijke impact maken. Daar draait het om bij ONS label Breda. ONS label Breda biedt als sociale coöperatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek voor opleiding en werkervaring. Dit doen zij binnen één van hun bedrijfsonderdelen. En (waar mogelijk) stromen deze mensen uit naar betaald werk.

Irene Nagtzaam en Monique van Winkel, de bestuurders, vonden elkaar in de opstart en begeleiding van coöperatieve bewonersbedrijven. Bedrijven waar mensen collectief ondernemen met behoud van uitkering binnen een regelarme zone. Ze besloten hun krachten te bundelen en elkaars talent te versterken én zie hier… ONS label Breda! 

ONS label Breda biedt stageplaatsen, arbeidsmatige dagbesteding en trainingen. Zo hebben sinds 2013 enkele honderden deelnemers gewerkt of een training gevolgd binnen ONS label, waardoor onbenutte talenten nu weer gebruikt worden. Ze vinden een plek in één van de bedrijfsonderdelen en bouwen arbeidsritme en vertrouwen op. Een gedeelte van de deelnemers groeit door naar een betaalde (parttime) baan binnen onze of een andere organisatie.  

ONS label Breda heeft 5 bedrijfsonderdelen:

ONS Restaurant is gevestigd in Buurthuis ONS in de wijk Geeren-zuid. Hier worden betaalbare buurtmaaltijden geserveerd en is het tevens mogelijk om een vergaderruimte, lunch, diner en/of catering te reserveren. Tevens verzorgt ONS Restaurant de lunch en catering in De Teruggave (een bedrijfsverzamelgebouw in het centrum van Breda). 
Mevrouw de Wit is een professionele schoonmaakservice voor particulieren en bedrijven.
In De Studio worden cursussen en lessen verzorgd en worden voorbereidende werkzaamheden voor Het Naaiatelier gedaan.
Het Klusteam voert (zakelijke) klussen uit in en om huis, zoals klein onderhoud, verven, reparaties en tuinonderhoud. 
En Het Naaiatelier maakt in opdracht kleding, tassen, woonaccessoires en klein lederwaren. Rode draad bij deze opdrachten is ‘duurzaamheid’ en ‘upcycling’, zoals een opdracht waarbij laptophoezen worden gemaakt van oude werkkleding voor gemeente en bedrijven. Op onze circulaire tentoonstellingsplek in de winkel zijn op dit moment twee creaties van Het Naaiatelier te bewonderen. Je ziet ze ook alvast onderstaand!

Laptophoezen van Het Naaiatelier
op onze circulaire tentoonstellingsplek

ONS label circulaire tentoonstellingsplek

Nu de winkel weer open is, is ook de circulaire tentoonstellingsplek terug van weggeweest! Dé plek waarop Bredanaars hun circulaire product mogen tentoonstellen. Met deze maand: circulaire laptophoezen van Het Naaiatelier van ONS label Breda. Deze laptophoezen zijn gemaakt van zeil, restfluweel en restleer. Ieder ontwerp is dus uniek!

Deze circulaire laptophoezen zijn te koop bij het Naaiatelier: Boschstraat 166.
Benieuwd geworden naar Het Naaiatelier? Kijk dan op: hetnaaiatelier.nl

Jouw circulaire product op de tentoonstellingsplek?  Neem contact met ons op via: circulairetafel@breda.nl.

Blij Afvalvrij?!

Blij Afvalvrij?!

Op dinsdag 16 maart organiseerde we vanuit Parels een online inspiratiesessie Blij afvalvrij?! Dit deden we als onderdeel van de Dutch Happiness Week.
Een themaweek vol met lezingen, voorstellingen, online colleges en andere activiteiten in het teken van geluk! En alhoewel je bij Dutch Happiness Week vast niet meteen aan afval denkt, past dit onderwerp toch heel goed in deze week. Heb je de sessie gemist? Dan hebben wij goed nieuws! De sessie is hieronder terug te zien.

Elisah Pals, initiatiefneemster van Zero Waste Nederland én Bredanaar, vertelt over haar afvalvrije leefstijl en de beweging die ze op gang heeft gebracht. Wat was haar motivatie om hiermee te beginnen? Hoe houdt ze het vol? En wat is er nou precies zo leuk aan?

Je ziet het hier: Blij afvalvrij?! Online lezing door Elisah Pals

Groene circulaire tips

Groene circulaire tips

Ook voor aankomende maand heeft Erik Franken, onze circulaire groenexpert van Boerderij Wolfslaar, weer een aantal leuke groene tips voor je. Dit keer verwentips voor je tuin en planten, die ook nog eens klimaat-adaptief, goedkoop, natuurlijk en uiteraard circulair zijn!

De eerste echte voorjaarsdagen hebben we al weer gehad, misschien weer een voorbode voor een lange en droge zomer. Om te zorgen dat je tuin minder snel uitdroogt kun je natuurlijk een sproei-installatie aanleggen maar veel beter is om de bodem van je tuin te verbeteren waardoor het beter water kan vast houden.

  1. Allereerst is humus belangrijk. Het is nu de ideale tijd om je composthoop/ wormenbak leeg te maken en te verspreiden in je tuin. In tuincentra wordt Bentoniet verkocht als bodemverbeteraar. Bentoniet is een natuurlijk kleisoort. Voor twee kg betaal je ongeveer € 7.00. Dit zorgt ervoor dat de bodem langer vocht blijft vasthouden. Maar slimmer is om een zak biologische/natuurlijek kattenbakkorrels te kopen, dit is namelijk ook Bentoniet en veel goedkoper. Voor 20 kg betaal je ongeveer € 7.00. Tel uit je winst! De combinatie van bentoniet en compost zal er voor zorgen dat je tuin er langer fleurig en groen zal uitzien tijdens de warme zomerdagen.

  2. Door het warme weer en het lengen van de dagen gaan planten weer groeien dus belangrijk om ze af en toe wat extra voedingsstoffen te geven. Het is totaal onnodig om hier kunstmeststoffen voor te kopen zoals Pokon en andere chemische middelen. Veel beter en ook leuker is om het zelf even te maken.

    Voortaan als je een banaan eet gooi je schil niet weg maar doe je die in een pot met water. Bananenschil zit vol met mineralen zoals kalium en fosfor. Laat de pot met de bananenschil 48 uur staan en gebruik het aftreksel verdund (1:5) als plantenmest voor je kamerplanten. Beter is om meerdere bananenschillen op te sparen en daarmee de pot te vullen.
    Als je er helemaal een plantenfeestje van wil maken dan kun je een gezonde smoothie maken voor je planten. Hiervoor heb je wat bananenschillen, koffiedrap en eierschillen nodig. Doe dit in een blender met wat water en pureer dit tot een mooie zwarte smoothie. De smoothie is bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Eén keer per week verdund aan je planten geven en ze zijn helemaal gelukkig!

    Vind je het bovenstaande allemaal veel werk dan kun je ook gewoon de fijn gesneden bananenschil ingraven rondom je tuinplanten. Met name rozen zijn hier erg blij mee.

  3. Tot slot nog een prikkelige en stinkende tuintip, waar je planten ook erg blij van worden; brandnetelgier. Door brandnetels te laten fermenteren in een emmer water met wat suiker krijg je een stinkende bruine/groene vloeistof waarmee je planten een boost kunt geven waardoor ze minder gevoelig zijn voor schimmels, ziektes en ongedierte. Op internet zijn vele recepten met uitleg te vinden. Bijvoorbeeld deze: Maak zelf brantnetelgier | Landleven.

Circulaire nieuwsupdates

We zien steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van circulariteit. Zowel regionaal als in het landelijke nieuws. Elke maand zetten we de leukste artikelen voor je op een rij. Ook deze maand vind je onderstaand weer de laatste circulaire nieuwsupdates.

Pieter Pot wint SBI Initiatief van het Jaar

Bedrijfskundestudenten gaan Bredase ondernemers helpen verduurzamen

Horecazaak Yoghurt Barn wordt als eerste van Nederland 'klimaatpositief'

Beheer je inschrijving    |    View online