PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 4 | Februari

De week van de circulaire economie is vandaag van start gegaan! Dat betekent dat professionals vanaf vandaag tot en met zaterdag 6 februari eigen evenementen over de circulaire economie organiseren. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar (online) en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Samen maken deelnemers hun verhaal rond. Bekijk hier het volledige programma van de week van de circulaire economie. Ook in Breda hebben we een inspirerend programma samengesteld, deze vind je onderstaand.

In deze nieuwsbrief

De week van de circulaire economie in Breda, parels van karton: Bendemal, bouw je eigen wormenhotel, warmetruiendag komt er weer aan en de circulaire nieuwsupdates.

Ben je zelf ook bezig met circulariteit of heb je hier vragen of ideeën over? We komen graag met je in contact! Mail naar: circulairetafel@breda.nl

De week van de circulaire economie in Breda

Week van de circulaire economie in Breda

Van 1 t/m 6 februari is de week van de circulaire economie. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal al in Breda op circulair gebied? STEK, Breda circulair en de gemeente Breda hebben de handen ineengeslagen en hebben samen een inspirerend programma georganiseerd om je hiervan op de hoogte te brengen!

Luister vanaf maandag 1 februari 20:00 uur naar de podcast van de Bredase aftrap van de Week van de Circulaire Economie.
De volgende enthousiaste Bredanaars gaan in deze podcast, onder leiding van Bas van Gerwen, met elkaar in gesprek over wat er speelt in onze regio op circulair gebied:

Michael van Haperen, winnaar van de groene pluim en eigenaar van Van Haperen Dakbedekking.
Boaz Adank, wethouder Economische zaken gemeente Breda.
Elisah Pals, initiatiefneemster van Zero Waste Nederland.
Daan Bolier, voorzitter van stichting Breda Circulair.
Jeroen Put, een van de nieuwe kwartiermakers van STEK.

Ook de rest van de week blijven we je inspireren; zo lanceren we onder andere het ecosysteem van Breda Circulair, ontdek je wie de trotse eerste eigenaar wordt van de Circulaire doorgeef-trofee en kijk je binnen bij 6 lokale circulaire ondernemers uit allerlei verschillende sectoren.

Benieuwd naar de rest van het programma?
Kijk dan op: Week vd Circulaire economie '21 | bredacirculair.nl

BendeMal

BendeMal bij Parels

Bredase concepter bedenkt duurzaam speelgoed én een oplossing voor het oud papier overschot: BendeMal

Een raket, een raceauto een molen of een camper: zelf bouwen van je eigen karton? Urenlang speelplezier voor de kinderen en een (nagenoeg) lege papiercontainer.
Met haar BendeMalbedacht de Bredase concepter Anouk van den Berk een manier waarop iedere vader, moeder, opa, oma of kattenouder, de meest indrukwekkende bouwwerken kan maken van het eigen oud papier.

Vol trots staat ze naast haar eigen Grote Kerk van karton bij de winkel Parels in de etalage. Het afgelopen jaar heb ik, net als vele andere moeders, mijn best gedaan om mijn kinderen zo goed, gezellig en ook nog een beetje educatief verantwoord te vermaken,vertelt Anouk. Het hele jaar door heb ik allerlei bouwwerken gemaakt van ons eigen oude karton. Het begon met een simpel kasteeltje met een ophaalbrug en eindigde bij een raceauto mét bewegend stuur. Onze meisjes vonden het prachtig, het karton kreeg een tweede leven en wanneer de meisjes uitgespeeld waren, maakte ik gewoon weer iets nieuws. Voor bijna niets. Alleen een rol papieren tape en wat dubbelzijdig plakband.

Zelf maakte ze de creaties uit haar hoofd, maar bij het zien van fotos zakte de moed bij vrienden en kennissen vaak al in de schoenen en begonnen ze er maar niet aan. Dat vond ik jammer. Ik probeerde dan wel om uit te leggen, hoe het op de makkelijke manier kon, maar ze vonden het dan toch te moeilijk óf te veel werk.

Lees verder...

Heb jij in deze tijd ook zoveel karton thuis? Wij geven 3 Bendemallen weg via onze facebook-pagina! Bekijk de actie hier en maak kans.

Bouw je eigen wormenhotel

Boerderij Wolfslaar vlog wormenhotel

Wist je dat wormen ontzettend belangrijk en ook heel handig zijn? In samenwerking met Boerderij Wolfslaar namen we daarom een boerderijvlog op waarin we een heus (circulair) wormenhotel bouwen. Kijk mee en bouw ook je eigen wormenhotel!

Je vindt de boerderijvlog hier.

Vrijdag 5 februari is het weer Warmetruiendag

Warmetruiendag 5 februari

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Warmetruiendag biedt een feest van klimaatoplossingen voor iedereen. Zet 'm alvast in je agenda: op vrijdag 5 februari 2021 vieren we alweer de 15e Warmetruiendag! 

Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!

Laat weten dat je meedoet en bekijk wat je nog meer kunt doen op: warmetruiendag.nl

Circulaire nieuwsupdates

We zien steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van circulariteit. Zowel regionaal als in het landelijke nieuws. Elke maand zetten we de leukste artikelen voor je op een rij. Ook deze maand vind je onderstaand weer de laatste circulaire nieuwsupdates.

Ondanks corona draait Stek lekker door: ‘Het moet hier niet de binnenstad van Breda worden’ | Breda | bndestem.nl

Circulaire economie gaat over meer dan recyclen

Al 300 rapers van zwerfafval in Breda

Onderzoek: nog lange weg te gaan naar circulaire economie

Beheer je inschrijving    |    View online