PARELS Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 5 | Maart

Het zonnetje begint te schijnen en de vogels beginnen te fluiten. Tijd voor de nieuwsbrief van maart!

Allereerst een leuke update over de winkel, want op afspraak mag Parels weer open! We gaan werken met tijdvakken van 30 minuten, van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:00 uur. Je kunt jouw tijdvak reserveren via: winkelen op afspraak

Op het gebied van circulariteit begint Breda zich steeds verder te ontwikkelen. Zo hebben we inmiddels een online circulair eco-systeem. Hierop bekijk je in één oogopslag de duurzame en circulaire organisaties en initiatieven die Breda rijk is. Of bekijk je welke materiaalstromen er aangeboden of gevraagd worden in en rondom onze stad.
Benieuwd geworden? Of zelf onderdeel worden van het ecosysteem? Je vindt hem hierEcosysteem van Breda | circulaire organisaties en initiatieven

En oja, in onze nieuwsbrief van januari hebben we het al even benoemd maar het is inmiddels mogelijk om je uitgebloeide bloembollen in te leveren bij Boerderij Wolfslaar (of een andere aangesloten kinderboerderij) zodat deze 'gerecycled' kunnen worden! Meer informatie vind je hier: Uitgebloeide bloembollen! Lever ze in! | Wolfslaar Breda

In deze nieuwsbrief

De eerste verpakkingsvrije winkel in Breda, een terugblik op de week van de circulaire economie, de eerste winnaars van de circulaire doorgeef trofee, 4 groene circulaire tips en de laatste circulaire nieuwsupdates.

Elemental Eco Shop

Elemental Eco Shop

De enige verpakkingsvrije en natuurlijke lifestyle winkel van Breda bevindt zich sinds kort in het bruisende centrum voor creatieve en circulaire ondernemers: STEK. Elemental is opgericht door Luara Kamma – Moore. Deze winkel is haar manier om een steentje bij te blijven dragen aan een betere en mooiere wereld.

Als je op zoek bent naar meer duurzaamheid in je dagelijkse routines, dan is Elemental een plek die je zeker moet bezoeken! Echter kunnen je boodschappen ook thuisbezorgd worden. Bij Elemental kun je biologisch en lokaal geteeld droog voedsel, kruiden, koffie en thee kopen. Ze hebben ook biologisch composteerbare schoonmaakproducten en een selectie volledig natuurlijke producten voor persoonlijke verzorging zoals handgemaakte zeep, bamboe tandenborstels en natuurlijke huidverzorgingsproducten. Uiteraard allemaal zonder plastic verpakkingen. Ook kun je hier unieke, lokaal vervaardigde cadeaus en sieraden vinden.

Elemental’s belangrijkste doel is om mensen te helpen meer duurzaamheid in hun leven te brengen. Elke stap, groot of klein, naar een milieuvriendelijker leven is een stap naar een ​​schone en mooie toekomst. Om deze reden biedt Elemental ook workshops aan. Workshops die je helpen meer duurzaamheid in jouw huis en keuken te brengen. ‘Samen kunnen we huishoudelijk afval verminderen, nieuwe vaardigheden leren en er een geweldige tijd mee beleven!’ aldus Luara.

Benieuwd op welke manieren je allemaal bij Elemental kunt shoppen?

Lees verder...

Elemental zoekt samenwerkingen met lokale boerderijen, kunstenaars en andere mensen uit de regio die zijn richten op duurzaamheid. Heb jij een product waarvan je denkt dat het in het concept van Elemental past? Of heb jij een gaaf idee voor een workshop of samenwerking met Elemental? Neem dan contact op met Luara: info@elemental-shop.com

Terugblik op de week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie

Een maand geleden alweer was de week van de circulaire economie. Dit is een week vol leuke inkijkjes en inspiratie op het gebied van circulariteit geworden! Zo namen we een podcast op over waar we als Breda zijnde staan op het gebied van circulariteit. Met aan tafel onder andere Michael van Haperen winnaar van de groene pluim en eigenaar van Van Haperen Dakbedekking. Boaz Adank, wethouder Economische zaken gemeente Breda en Elisah Pals, initiatiefneemster van Zero Waste Nederland. Zeker de moeite waard om te luisteren! Podcast circulariteit

Daarnaast keken we binnen bij de volgende Bredase circulaire ondernemers: CombekkKairos events, De Houtbroeders,  Boerschappen, Vermeulen en Zn sloopwerkenBreda Maakt Mij Blij. Dit zijn mooie reportages geworden waarbij je een goede indruk krijgt van deze circulaire ondernemers! Dus laat je inspireren!

Tot slot hebben we in de week van de circulaire economie ook een aantal tips & tricks verzameld voor wie aan de slag wil met duurzaam en circulair ondernemen. Mooie handvatten om mee aan de slag te gaan als ondernemer dus! Je vindt de flyer hier: Tips & Tricks - Breda Circulair.

De eerste winnaars van de circulaire
doorgeef trofee: Breda maakt mij blij!

Breda maakt mij blij

In de week van de circulaire economie is de Bredase circulaire doorgeef trofee voor de eerste keer uitgereikt door wethouder Boaz Adank. Deze trofee is in het leven geroepen door stichting Breda circulair, STEK en gemeente Breda om ondernemers die actief zijn op het gebied van circulariteit in Breda in de spotlight te zetten.  

Thibaud van der Steen van Breda Maakt Mij Blij heeft de Bredase circulaire doorgeef trofee als eerste in ontvangst mogen nemen. De ondernemers achter ’Breda maakt mij blij’ laten al een tijdje zien dat afval niet bestaat. Met het platform helpen ze al bijna een jaar ondernemers die met hun producten dreigen te blijven zitten. Zo werden onder andere de 20.000 flessen wijn van de nonnen van Oosterhout gered, werden de gladiolen van boer Theo gered en werden er honderden kerstpakketten verkocht om het Bredase Nora Werkt te steunen.

Eens per kwartaal zal de trofee door de ontvanger worden doorgegeven naar een andere ondernemer. Middels deze doorgeef trofee kan de gemeente een database ontwikkelen met allemaal mooie verhalen van ondernemers die stappen maken op weg naar een duurzaam Breda. Deze database aan verhalen worden vervolgens ingezet om andere ondernemers en bewoners te inspireren en informeren om lokaal met circulaire economie aan de slag te gaan.

Wij zijn benieuwd aan wie hij over een paar maanden wordt doorgegeven... En hoe hij de komende tijd door Breda 'circuleert'!

Breda maakt mij blij

4 groene circulaire tips

circulaire tips

De voorjaarskriebels beginnen alweer te komen door de eerste zonnestralen. Dat betekent dat we ook weer in de tuin aan de slag kunnen! Wat je nu al kunt doen? Erik Franken onze circulaire groenexpert van Boerderij Wolfslaar geeft je hieronder 4 tips:

1. Het is nu tijd om bomen te planten, dit kan namelijk tot eind maart. Bomen zorgen voor groen, houden water vast en zorgen daardoor dat het een beetje minder warm wordt tijdens de warme zomerdagen, zorgen voor CO2 opslag en op den duur kun je je schommel of hangmat ophalen aan je eigen boom. Als je voor een fruitboom kiest heb je drie keer pret; in het voorjaar bloesem, in de zomer schaduw en in het najaar fruit uit eigen tuin.

Hierbij hebben we nog een circulaire tip: bij verschillende fruitkwekers kun je volwassen bomen kopen voor een prikkie, je redt een fruitboom en je hebt meteen een mooie volwassen boom in je tuin.

2. Als je vorig jaar toevallig alle bladeren die in je tuin zijn gevallen (natuurlijk een paar hoekjes met blad laten liggen als schuilplek voor de lieveheersbeestje en andere insecten) in zakken of bakken hebt gedaan dan heb je nu mooie bladgrond. Dit kun je mengen met aarde en wat compost en je hebt zelfgemaakte potgrond! Ideaal om te gebruiken voor de bloempotten in je tuin of op je balkon.

Mocht je dit niet gedaan hebben dan is dit natuurlijk een goede tip voor het najaar!

3. Tip nummer drie is gratis, avontuurlijk en heel gezond: brandnetelsoep. Een van de eerste planten die weer gaan groeien na de winter is de brandnetel, door de warme dagen van afgelopen week zijn er op sommige plekken alweer jonge brandneteltoppen te plukken.

Brandnetels zijn een soort van superfood. Dus ga het avontuur aan en pluk je eten in de natuur. Hoe? Dat lees je hier

4. Als je een moestuin hebt en vaak last hebt van onkruid dan is het nu tijd om kartonnen dozen te gaan sparen! Eind maart als de grond weer een beetje opgewarmd is dek je de plekken waar je planten gaat zetten af met kartonnen dozen. Zodra je gaat zaaien of planten maak je een gat in het karton en daarin zaai of plant je. Met wat stro of het grasmaaisel uit je tuin kun je het karton afdekken zodat het er wat natuurlijker uitziet. Het karton houdt het grootste gedeelte van het onkruid weg en het zal langzaam verteren en mest worden voor je planten.

Circulaire nieuwsupdates

We zien steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van circulariteit. Zowel regionaal als in het landelijke nieuws. Elke maand zetten we de leukste artikelen voor je op een rij. Ook deze maand vind je onderstaand weer de laatste circulaire nieuwsupdate.

Bedrijf maakt vloeren van uit het water gevist plastic

Beheer je inschrijving    |    View online